Andere recensies             Josien Laurier       


Recensie van Ciao, Bella! in Trouw van vrijdag 24 mei 1996.
Patricia de GrootCiao, Bella!

 

Verhalen. Gedichten. Foto's. Strip. Muziek. Horoscoop. Recept. Zie hier het lijstje ingrediënten van het nieuwste literaire tijdschrift, 'Ciao, Bella!', waarvan vanmiddag het nulnummer feestelijk wordt gepresenteerd.

De capabele redactie, bestaande uit meer vrouwen (4) dan mannen (0): Josien Laurier, Lucie Th. Vermij, Désanne van Brederode en Elsbeth Brouwer, lijkt een tijdschrift te willen maken dat – om maar eens een paar vergelijkingen te gaan trekken met andere tijdschriften door vrouwen gemaakt – literairder is dan 'Opzij', dat minder wetenschappelijk en daarom algemeen toegankelijker is dan 'Lover' en dat ten slotte meer oorspronkelijk werk (ook van mannen) in meer verschillende genres en disciplines omvat dan 'Surplus'. 'Ciao, Bella!' heeft daartoe haar auteurs soms uit ongewoon ludieke hoek gehaald. Zo schrijft de Osdorp Posse, een Nederlandse hiphopband, een ware toptien van Lijfsbehoud (het thema van dit nummer). Leuk bedacht – ik had me erop verheugd – maar helaas te weinig uitgewerkt is de horoscoop. Om onder mijn sterrenbeeld te moeten lezen: 'je collegaatjes slaan je al jaren in het café over' hakt er wel flink in, ook al is het nou niet echt een voorspelling . . .

Maar niet getreurd. Na lang wachten is het blad er. En 'het staat prachtig bij uw ogen' weet men op pagina één. Dat is alvast een goed begin. Redactie, ik wens u veel lijfsbehoud!


Copyright: Patricia de Groot