Recensies             Josien Laurier       


Bespreking van De Verhalenbundel van Josien Laurier in De Achterflap 2 (LitNet), 18 september 2005.
Hendrik-Jan de Wit


Kloteboek


Kut en een klotedroom. De lezer krijgt bij de verhalen van Josien Laurier heerlijke woorden voorgeschoteld, die lekker lang blijven hangen in het hoofd. Het verhaal 'Kut' dat over een klotedroom van hoofdpersoon Pieter gaat, is duidelijk:

Het kloterige was dat Pieter helemaal geen vrouw wilde worden. Hij was een gezonde kerel, die veel van vrouwen hield, maar niet zoveel dat hij er zelf een wilde zijn.
Aan zijn seksleven mankeerde niks. Er was een Margarita, er was een Janneke, er was een Pieternella geweest, echt waar, en een adembenemende Birgit. Er waren op alle waddeneilanden blondines geweest en op Ibiza een negerin.
(31)

Pieter besluit een vrouw te worden 'omdat dat het enige was wat sense maakte.' (40) Een verhaal dus dat zweeft tussen droom en werkelijkheid. Dat zijn meer verhalen in de verhalenbundel van Laurier. 'Het realistisch kader krijgt in ieder verhaal een genadeloze dreun,' belooft de achterflap in elk geval. Klote of niet?Josien Laurier: De verhalenbundel. Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2005. ISBN: 90 214 7299 6. Prijs: € 17,95. 245 pagina's.